سقف های کاذب یکپارچه
مرور ساختار
سقف های کاذب یکپارچه ساختارهای سبکی هستند که به واسطه تولید صنعتی دارای مشخصات فنی استاندارد بوده وجایگزین بسیار مناسبی برای سقف های کاذب غیر استاندارد ساخته شده با رابیتس و گچ می باشند. این ساختار شامل زیر سازی سبک فولادی معلق ساخته شده با مقاطع C، U، L بوده که صفحات روکش دار گچی در یک یا دو لایه، به وسیله پیچ مخصوص بر روی آن ها نصب می شوند. درزهای میان این صفحات به وسیله نوار وبتونه مخصوص درزگیری شده و بدین ترتیب سطحی یکپارچه و بدون درز حاصل می شود. سطح بدست آمده قابلیت اجرای رنگ و پوشش های دیگر را خواهد داشت. فضای خالی پشت سقف کاذب، امکان استفاده از انواع عایق حرارتی و صوتی را فراهم نموده و عبور و دسترسی به تاسیسات الکتریکی و مکانیکی را میسر می سازد.
تشریح مزایا
سرعت اجرایی بالا: اجرای سریع و آسان زیر سازی و صفحاتعوامل مهم در سرعت بالای اجرای این ساختار بوده به طوری که با حداقل نیروی انسانی می توان در کمترین زمان ممکن سطوح وسیعی را پوشش داد.همچنین، سقف های کاذب یکپارچه دارای قابلیت رنگ آمیزی، بلافاصله پس از خشک شدن بتونه و یا لایه پوششی بوده که خود در کاهش زمان اجرا تاثیر گذار خواهد بود. سرعت اجرایی بالا در کاهش هزینه های زمان و بازگشت سریع سرمایه بسیار موثر است.
اجرای آسان: اجرای ساختارهای خشک تا حدی آسان است که بسیاری از کشورهای دنیا، افراد معمولی، اجزای ساختار را از فروشگاه های مصالح ساختمانی خریداری نموده و با مطالعه دستورالعمل های مربوطه با استفاده از ابزار ساده، خود نسبت به اجرای آن اقدام می نمایند.
دقت بالا در اجرا: به طور کلی، ساختارهای خشک از مصادیق ساخت وساز صنعتی بناها به شمار می روند. به دلیل روش اجرایی آسان و استاندارد، خطاهای اجرایی و هزینه های ناشی از آن کاهش یافته و عملیات اجرایی با دور ریز بسیار کم مصالح و صرفه جویی در مصالح، نیروی انسانی و زمان همراه است.
انعطاف معماری بالا: این ساختار از نظر معماری بسیار منعطف بوده و در ساخت سقف های معلق تزیینی(دکوراتیو)کاربرد ویژه دارد. بدون شک، خصوصیت اخیر مهمترین مزیت سقف کاذب یکپارچه، به ویژه در کشوری با معماری غنی همچون ایران به شمار می رود. این ساختار دارای قابلیت پذیرش انواع اشکال،شکست ها و طرح های تزئینی بوده که حتی در مرحله بهره برداری از بنا نیز قابل اجرا می باشند.
عدم نیاز به پیش بینی آویز: در سقف های کاذب معمولی، قبل از اجرای سقف نیاز به پیش بینی آویز وجود دارد، ولی در سقف های کاذب آوبز گیری جزء خود ساختار بوده و پس از اتمام کارهای سازه ای و تاسیساتی، به راحتی قابل اجرا است.
مقاومت در برابر زلزله:محاسبات نشان می دهد که سقف های کاذب یکپارچه به خوبی در برابر شتاب هایی به بزرگی بیش ازg 5/0از خود مقاومت و پایداری نشان می دهند (این در حالی است که شتاب مبنای طرح در زلزله خیزترین مناطق ایران حداکثر g 35 /0می باشد). مهمترین عوامل در مقاومت این ساختار در برابر زلزله، سبکی وزن آن و بهره گیری از اتصالات و مهارهای استاندارد و مستحکم می باشد. وزن این نوع سقف ها بسیار کم بوده به طوری که این مقدار برای ساختار تک لایه با پنل ۵/۱۲ میلیمتری کمتراز ۱۵ بر متر مربع می باشد(با احتساب وزن زیر سازی)
دستیابی به مشخصات فنی مورد نیاز طراح: با توجه به بهره گیری از اجزای استاندارد و انجام آزمایشات در این نوع ساختارها کمیت های مرتبط با فیزیک ساختمان (مانند عملکرد صوتی، عملکرد حرارتی و مقاومت در برابر حریق)از طریق مدارک فنی شرکت در دسترس می باشد. به علاوه، برای دستیابی به کمیت های خاص، ساختارهای ویژه قابل طراحی می باشند. این ویژگی اجازه می دهد که طراحان و سازندگان، معیارهای فنی مورد نظر خود را در طراحی و اجرای بنا پیاده سازی نموده و با انتخاب ساختار مورد نظر، کمیت هایی نظیر عبور حرارت و صوت و مقاومت در برابر حریق را تحت کنترل درآورند(امکانی که غالبا برای ساختارهای بنایی وجود دارند).
اجزای ساختار
صفحات روکش دار گچی(پنل گچی)
این صفحات دارای هسته گچی بوده و سطح و لبه های طولی آن ها با کاغذ مخصوص پوشانده شده است. پنل های گچی در چهار نوع معمولی( RGیاGKB )، مقاوم در برابر رطوبت ( MRیا GKBI)، مقاوم در برابرحریق ( FRیاGKF ) و مقاوم در برابر حریق و رطوبت ( FM یا GKFI)تولید می شوند. بسته به عملکرد مورد نیاز، می توان از انواع صفحات گچی در سیستم استفاده نمود.
صفحات مسلح سیمانی(آکواپنل)
صفحات مسلح سیمانی آکواپنل ترکیبی از سیمان پرتلند، پرکننده های ویژه و مواد افزودنی خاص بوده که پشت و رو و لبه های طولی آن به وسیله شبکه ای از الیاف شیشه مسلح شده است. این صفحات در دو نوع داخلی و خارجی تولید شده و در فضاهایی که در معرض رطوبت با درصد بالا(مانند آشپزخانه های صنعتی، استخر و سونا)و یا آب ریزی مداوم هستند (مانند فضاهای خارج از ساختمان )به کار می روند.
اجزای فلزی
آویز نانیوس: از این قطعه جهت اتصال زیر سازی سقف کاذب به سقف اصلی استفاده می شود. خصوصیات بر جسته فنی آویز نانیوس شامل سهولت و سرعت زیاد در آویزگیری، مقاومت در برابر زلزله و ارتفاع آویز قابل توجه(بیش از۳متر)می باشد.
آویز نانیوس از چهار جزء تشکیل شده است:
*قطعه اتصال سقفی(که از این پس آویز گفته می شود)
*قطعه رابط(برای افزایش ارتفاع آویز)
*قطعه اتصال به زیرسازی: این قطعه در دو نوع رکاب دار و بدون رکاب(که از این پس به ترتیب رکاب و چنگک گفته می شود) و در دو اندازه، برای سازه های CD60و F47 تولید و عرضه می شود.
*سوزن تنظیم ارتفاع (که از این پس پین گفته می شود)
براکت: زمانی که فاصله سقف کاذب با سقف اصلی کم است، از این قطعه جهت اتصال زیر سازی سقف کاذب به سقف اصلی استفاده می شود.براکت در دو اندازه، برای سازه های CD60و F47تولید و عرضه می شود.
سازه تراز: این سازه در فصل مشترک دیوار و سقف، به دیوار متصل شده و تراز سقف را مشخص می کند. همچنین این سازه می تواند نقش باربری داشته باشد و به عنوان تکیه گاه در حاشیه سقف عمل نماید و یا به عنوان عضو الزامی در ساختارهای دارای عایق بندی صوتی یا دارای کد حریق نیز به کار گرفته شود. علاوه بر کاربردهای مذکور، از این سازه جهت زیر سازی در محل شکست های سقف نیز استفاده می شود. سازه تراز در دو نوع با نام های UD28(با مقطع ناودانی) وL25(با مقطع نبشی) تولید و عرضه می شود.
سازه سقفی: این سازه جزء اصلی زیر سازی سقف های کاذب D112را تشکیل داده که به عنوان سازه باربر و یا سازه پنل خور عمل می کند.مقطع این سازه C شکل بوده و در دو نوع با نام های CD60 و F47 تولید و عرضه می شود.
قطعه اتصال طولی: از این قطعه جهت اتصال سازه های باربر یا پنل خور در امتداد طولی یکدیگر استفاده می شود. این قطعه دارای مقطعW شکل بوده و در دو اندازه، برای سازه های CD60 و F47تولید و عرضه می شود.
پل: از این قطعه در سقف های D112aجهت اتصال سازه باربر (فوقانی)به سازه پنل خور(تحتانی)و ایجاد یک شبکه استفاده می شود.این قطعه در دو اندازه، برای سازه های CD60و F47تولید و عرضه می شود.
قطعه اتصال نیمه: از این قطعه در جایی که استفاده از قطعه اتصال پل مقدور نباشد، استفاده می شود. این قطعه در دو اندازه ، برای سازه های CD60 وF47 تولید و عرضه می شود.
سازه لبه(جی بید): از این سازه جهت ایجاد لبه های صاف و یکنواخت در انتهای آزاد صفحات گچی استفاده می شود.سازه لبه علاوه بر ایجاد لبه های یکنواخت، از لبه های آزاد صفحات نیز محافظت می نماید. یکی از کاربردهای این سازه در فصل مشترک سقف کاذب با دیوارهای کاشی کاری شده می باشد. با استفاده از این سازه، علاوه بر کاهش مشکلات اجرایی در عملیات درزگیری و رنگ آمیزی در فصل مشترک سقف کاذب و سطوح کاشی کاری شده، می توان یک خط سایه زیبا در حاشیه سقف کاذب ایجاد نمود.
سازه درز انقطاع: از این سازه جهت ایجاد درز انقطاع در سقف های پیوسته با وسعت زیاد و یا در محل هایی که یک سقف کاذب باریک بر اثر شکست دیوار ایجاد می شود، استفاده می شود. سازه های درز انقطاع در اقسام مختلف و برای کاربردها تولید می شود.
ادوات اتصال
پیچ های اتصال پنل به سازه (TN-TB): از پیچ های نوع TN(نوک تیز) برای اتصا ل صفحات گچی به سازه های با ضخامت تا ۷/۰ میلیمتر و از پیچ های نوع TB (سرمته دار)برای اتصال صفحات گچی به سازه های با ضخامت بیش از۷/۰ و کمتر از ۲۵/۲ میلیمتر استفاده می شود (توضیح این که چنانچه پیچ از دو یا چند لایه فلزی عبور نماید، مجموع ضخامت لایه های فلزی را باید در انتخاب نوع پیچ در نظر گرفت). پیچ های TN و TBدر طول های ۲۵، ۳۵، ۴۵، ۵۵ و۷۰ میلیمتر عرضه می شود.
پیچ های اتصال سازه به سازه(LN-LB): از پیچ های نوعLN (نوک تیز)برای اتصال سازه های فلزی با ضخامت تا ۷/۰ میلیمتر به یکدیگر و از پیچ های نوعLB (سرمته دار)برای اتصال سازه های فلزی با ضخامت بیش از ۷/۰ و کمتر از ۲۵/۲ میلیمتر به یکدیگر استفاده می شود (توضیح این که مجموع ضخامت لایه های فلزی را باید در انتخاب نوع پیچ در نظر گرفت).پیچ های LN وLB به ترتیب در طول های ۹ و ۵/۹ میلیمتر عرضه می شود.
پیچ اتصال سازه به سازه خشک(FN): از پیچ های نوع FN (نوک تیز)برای اتصال سازه های فلزی با ضخامت تا ۷/۰ میلیمتر به ساختارهای خشک استفاده می شود. ویژگی این نوع پیچ، سر تخت آن بوده که اجازه می دهد اتصال خوبی میان سازه و سطح زیرین ایجاد شود.اتصال سازه تراز به دیوار خشک در سقف های کاذب، موارد کاربرد پیچ FN است.توجه شود که پیچ، FN به زیر سازی فلزی ساختار خشک متصل می شود (و نه به لایه پوششی تنها). پیچ های، FN در طول های ۳۵و۶۵ میلیمتر عرضه می شود.
شرکت هامون پروفیل پارسیان به شماره ثبت 67 با نام تجاری هامون پروفیل، تولید کننده پروفیلها و اتصالات سقف و دیوار کاذب (dry wall system) با معرفی خود در سال ۱۳۹۰ به عنوان یکی از تولید کنندگان این محصولات پا به عرصه صنعتی سازی ساختمان گذاشت. این شرکت منشعب شده از گروه ماشین سازی هامون رول فرم می باشد که از سال۱۳۸۰ فعالیت خود را در زمینه ساخت ماشین آلات تولید پروفیل آغاز نمود. طراحی و ساخت خطوط تولید شرکت هامون پروفیل پارسیان تماماً زیر نظر کارشناسان این رشته در ماشین سازی هامون رول فرم انجام پذیرفته تا برآیند تفکر و تجربه سالها کوشش به مجموعه ای از ماشین آلات بسیار پیشرفته و با عالیترین تکنولوژی روز دنیا در این شرکت تبدیل گردد. با وجود پشتیبانی مستمر و آزمونهای استاتیکی منظم، نمودار کیفیت محصولات این واحد از آغاز فعالیت بصورت صعودی بوده و با تلاش بی وقفه سعی در حفظ این مهم داریم.